Konikpaarden hebben ook huisregels in hun leefgebied

geplaatst in: Blogs, Geen categorie | 0

Huishoudelijke regels

Het bezoek aan deze oorspronkelijke Europese wilde paarden was voor mij een eigen onderzoek. Een onderzoek hoe beheer van dit natuurgebied zou zijn. Door de vele verhalen over deze paarden en de film “ de Oostvaardersplassen “ had ik er een eigen verhaal van gemaakt en was redelijk septisch over “Natuur beheer in Nederland” Maar zoals gebruikelijk is mijn houding om in dialoog te kunnen blijven met degene om mij heen. Ik was blij verrast over wat ik daar gezien heb en ik herken veel van wat ik gezien in mijn eigen paarden.

Tanja de Boode onze gids neemt ons mee het landschap in. We zien daar een enorme mesthoop liggen. Deze zijn echt vele malen groter dan die poep die er bij mij ligt. Ben blij dat ik deze niet in mijn schep op hoef te ruimen. Ik heb namelijk geleerd als jong kind, dat ik voor de worm besmetting en de vliegen overlast de mest altijd netjes op moet ruimten. Maar in de natuur heeft alles een functie en zo ook de enorme hoop. Het is namelijk een “vergadertafel” er liggen diverse “visite kaartjes” afgegeven door de krachtmeters. Tanja verteld dat dit een manier is van de Hengsten om elkaars krachten te meten. Het een geweldloze manier om elkaar te laten weten door middel van geur te verspreiden hoe goed je in je vel zit.

We hebben tijdens deze tocht verschillende families gezien. Er zijn een aantal hengsten met een familie merries. Het blijkt dat dit ook een prachtig systeem heeft. Tanja verteld over de bijzonderheden van de diverse Hengsten. Er is geen familie gelijk. Er was een Hengst waarvan we zijn naam zijn vergeten. Deze hengst had zorg voor een familie merries die in de BMI (Body Mass Index) achterbleef in gezondheidsscore. Wat Tanja op een gegeven moment zag verbaasde haar enorm. Deze Hengst vorderde een Merrie uit een andere familie waarvan bekent was dat deze een uitzonderlijk hoge BMI had. Zo heeft deze Hengst zijn familie weer op een hoger niveau weten te brengen.

Zo was er ook een Hengst die heel lang bij zijn moeder was blijven lopen.

(Dit is niet gebruikelijk, maar wel voor deze merrie. Dit deed ze met al haar kinderen.) Ook in de Bachelor familie had hij het best naar zijn zin en op een al redelijk late leeftijd heeft hij dan eindelijk 1 merrie uitgezocht. Hij “kreeg” als het ware deze merrie omdat zij een dochter was van een moederdier uit een andere familie. Deze Hengst heeft voor als nog genoeg aan 1 merrie. Wat blijkt is dat Hengsten dochters van moederdieren graag uithuwelijken om zo de inteelt van zijn familie te bewaken.

Veulens hebben een vrij leven bij slot “Loeven Stein” vrij in de zin van een vrije opvoeding. Ze lopen redelijk ver (mijn gevoel) van de moeder af en zelfs ook van de familie. Er zijn eigenlijk geen echte roofdieren in Nederland waardoor ze niet ” leren” om dicht bij de familie te blijven. Het is meer eigen verantwoordelijkheid. Maar ik kan me zo voorstellen dat als er in dit gebied wel roofdieren zouden verblijven als de wolf dat de “oude wijsheid” en de ervaring meteen er weer zorgt dat deze dieren wat alerter zijn.

Tijdens onze wandeling hebben we diverse families gezien. We bleven heel even staan bij een groep Bachelors met 2 Hengsten die er pas nieuw ingekomen waren om bloed te verversen. Terwijl we stonden liep een groep voorbij de bachelors, wat we zagen was een mooi schouwspel van regels en gebruiken. Waar wij nogal soms lomp kunnen zijn als we een paard uit de wei halen en overal dwars door heen lopen omdat “wij” eraan komen moeten ze maar aan de kant, was dit echter een zeer mooi voorbeeld van hoe het ook kan. Er wordt niet door elkaars familie gelopen. Iedereen respecteert elkaars ruimte en familie.

Ook een bewonderwaardigheid om te zien is dat ze met alle families een grote kudde vormen die bij elkaar komen om te rusten in een singel van bomen met water er achter. In een oogopslag lijkt het een familie maar als je goed observeert dan zie je dat de paarden niet voor niets ergens een plek hebben. De hengsten en de secondanten staan op een plek waarbij ze de familie markeren.

Zo heeft de familie Konikpaarden zijn eigen huisregels in deze natuur.

 

IMG_1553 IMG_1525